söndag 9 februari 2014

Tårtor

Några tårtor jag gjort de senaste åren:

Detta är den första tårtan med sugarpaste (sockerpasta) som jag gjort. Den var till mig själv på min födelsedag :-). Kommer tyvärr inte alls ihåg vad det var för fyllning... Cirklarna är gjorda med ett set av utstickare. 

Min allra första princesstårta. Självklart beställd av Håkan till hans födelsedag :-). Klassisk fyllning med egengjord vaniljkräm. Dock färdigkavlat lock...

Min första ros! Möjligt att den är tillverkad av sockerpasta och inte marsipan, jag kommer inte riktigt ihåg.

Edvins doptårta (gjorde flera likadana). Alla dekorationer är gjorda i sockerpasta. Tårtan är fodrad och således spacklad med smörkräm.
Fyllningen och hela tårtan är helt mjölkfri. Fylld med blåbärsmousse och en annan fyllning som jag inte kommer ihåg. 

Tårtan till Edvins ett-årsdag! "Rosetten" nedan gjordes för att jag var osäker på om tårtan skulle räcka :-). Den tillför inget estetiskt direkt. Även denna tårta var helt mjölkfri, kommer tyvärr inte ihåg vad den innehöll. Tårtbotten bakades i en långpanna och konturerna av nallen och "rosetten" skars ut. 
Dekorationerna är av socker pasta och tårtan spacklades och således fodrades med smörkräm.

En tigertårta blev det när Edvin fyllde 2 år. Det var den första tårta där jag gjort dekorationerna och locket av marsipan. Marsipan var mycket svårare att arbeta med än sockerpastan tycker jag. Hårdare och mindre elastisk. Men smaken är godare. 
Gräset är jag inte alls nöjd med. Hade en annan plan från början som inte fungerade. Tanken var att trycka ut gräs med hjälp av en vitlökspress eller potatispress, men av någon anledning blev det inte bra. Så detta blev sista minuten lösningen.

Och eftersom Pingu (eller meet mee som Edvin säger) är den stora idolen just nu så blev det en sådan tårta på tre-årsdagen! All dekoration är gjord av sockerpasta. Jag provade en sort från Panduro som jag tyckte var trevlig att arbeta med och den gick lätt av kavla tunt. Visserligen syns en del "skavanker" igenom då, men föredrar ett tunnare lager så den inte ger så mycket smak. Denna gång spacklade jag för första gången en sockerpasta tårta med grädde, men fodrade då med en rapsolja utan smak. Resultatet blev bra!
Vattnet är tillverkat av agar agar som är färgad med blå pastafärg. 
Fyllningen bestod av lemon curd och hallonmousse, självklart båda hemmagjorda :-).

3 kommentarer:

 1. Många härliga tårtor! Jag har ju haft förmånen att både se och smaka några av dessa tårtor. Min klara favorit är Pingutårtan tycker att du har fått den så fin. Dessutom var den jättegod att äta.

  SvaraRadera
 2. Jätte fina tårtor! Kanske kan vi göra en beställning till när Sebastian fyller tre?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, men jag är verkligen inget proffs! :-)

   Radera