torsdag 6 november 2014

Sommarens betonggjutningar

Jag försöker komma ifatt med min blogg. Just nu pysslar jag mer (faktiskt) än vad jag bloggar. Jag hoppas att jag snart kan lägga ut lite julpyssel, så att den inspirationen inte kommer till midsommar ;-)

Det var några år sedan jag gjöt i betong, men i somras gjorde jag några försök igen. Så skoj! Det blev mest lite enkla testgjutningar, dels i nyinköpta formar och dels i lite formar man kan hitta hemma. 
Glassbyttor, vispskålar och gamla plastkrukor brukar fungera bra att gjuta krukor i. Här nedan är lite bilder på formar jag använt (dock inte pringelsröret än...).Formar kan man köpa färdiga, eller hitta bra och fungerande hemma :-)


Hur tjock betongsmeten ska vara kan diskuteras och lite beror det väl på vad man ska gjuta också, men som en tjock gröt kan vara en bra början. Alla plastformar man använder måste oljas innan, annars är de mycket svåra att få loss. Latexformarna ska INTE oljas! Jag brukar använda vanlig matolja eller rapsolja.

Formar fyllda med betong.

Betong krukor gjuter man enklast i någon form man har hemma, i detta fall har jag använt glassbyttor och och vispskålar. Det som kan vara lite klurigt är att hitta två av rätt storlek så att hålet i krukan blir lagom stort. 
Börja med att hälla i betong i en oljad form, tryck sedan ner innerformen, OBS att den ska vara oljad på utsidan. Man kan behöva lägga något tungt i formen för att den inte ska flyta upp.

Blivande krukor

Formar i latex brukar jag hänga upp och ned i en hink, där jag skurit ut ett hål i botten på hinken.

En latexform hängd i en hink.

Viktigt när man fyller formen är att försöka få så lite luftbubblor som möjligt. Att skaka lite på formen brukar hjälpa, men fabrikat på betongen och blandningsförhållanden verkar också ha betydelse. 
Sedan måste betongen brinna i några dygn, beroende på hur stort alstret är. Det kan vara bra att vattna, hälla alt spruta lite vatten på ett par gånger det första dygnet, så att betongen inte brinner för snabbt. det blir hållbarare då. 

Färdiga alster

En tomte från latexform

Hjärta gjutit i metallform, se tidigare inlägg här.

Fjäril gjuten i köpt plastform.

En annan fjäril gjuten i köpt plastform. I dessa former blir det gärna en kant runt, som går lätt att slipa ner med fint sandpapper.

Änglar gjutna i köpt plastform. Hela denna gjutning blev blaj, fullt med luftbubblor och ingen fin yta alls. Vet inte riktigt om det beror på blandningsförhållandet på betongen eller om det är beroende på fabrikatet.

En kruka gjuten i en vispskål.

Ett par exempel på¨vad man kan göra med de färdiga alstren:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar