måndag 22 september 2014

Doptårtor och dopfika

Till Almas dop var det dags att göra tårtor igen. 
Botten bakades enligt samma recept som tårtan i detta inlägg, en chokladig botten, som inte är allt för kraftig. Den fylldes med en hallonmousse, där kärnorna silats bort och sedan kokats upp med gelésocker, för att tillslut blandas med hårt vispad grädde. Tyvärr har jag inte kvar receptet, jag får googla igen nästa gång ;-). I det andra lagret var det lemoncurdgrädde, lemoncurd som blandas med hårt vispad, grädde. Lemoncurd är lätt att göra själv, men denna gång valde jag det snabbare alternativet och köpte färdig... Känns för mig som att servera championstuvning på burk för en kock... Men men, tiden räckte inte denna gång :-)
En laktosfri tårta gjordes också, då bytte jag helt enkelt ut relevanta produkter mot laktosfria produkter. 
Tårtorna täcktes med sockerpasta och dekorationerna är också gjorda av sockerpasta. Nästa gång måste jag jobba mer med att få till nederdelarna av tårtorna. Dessa var klara mitt i natten typ och ork och energi fanns inte då :-)

Annat fika på dopet var:

Havrebollar, rullade i rosafärgat pärlsocker. Pärlsocker färgas lätt genom att 2 dl blandas med 1 msk vatten med pastafärg i, sprids sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och får torka över natten. Tryck sönder klumpar och förvara torrt. 

100 g smör
3 dl havregryn
4 msk socker
2 msk kakao
1-1 1/2 msk kallt starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop allt och rulla till bollar. 

Rosa mördegskakor, stansade med ALMA. Mördeg som kavlas ut och stansas med en bokstavsstans. (Tyvärr lyckades jag inte ta en enda bild på dessa... Om någon har får de gärna skicka till mig).

100 g florsocker
200 g smör
300 g vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rosa pastafärg

Blanda snabbt ihop allt till en deg, låt vila i kyl. Kavla ut degen och stansa ut kakor och namn. Grädda i ca 15 minuter i 150 grader.

Limemaränger och maränger med polkagrisar.

3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättika
Saft av en lime respektive 1-1 1/2 dl krossade polkagrisar
Pastafärg

Vispa äggvitorna till ett hårt skum, häll i ättikan och sedan sockret lite i taget. Vänd till sist ned smaksättningen, lime eller polkagrisar.
Spritsa ut på en plåt (ett tips är att ha en stor tyll till polkagrissmeten så att bitarna kan passera).

Grädda i ca 1 - 1 1/2 timme i ugnen på 100 grader. Låt svalna och förvara torrt.

Tips med polkagrisarna som blir lite kladdiga när man ska krossa dem. Lägg dem i frysen först, sedan körde jag med stavmixern.1 kommentar:

  1. Fantastiska tårtor fina att se på och väldigt goda att äta! Superkul ide med Alma kakorna!

    SvaraRadera