Jag gjorde en chokladtårta med mockafyllning glaserad med chokladganache. Riktigt skojig att göra! Tårtan blev god och mäktig. Dock hade jag föredragit en lättare botten, då jag tycker att denna blev lite för kompakt för att vara i en tårta. Mockakrämen däremot var ljuvlig och ganachen likaså. Jag tror att dessa ihop med en lättare botten skulle bli riktigt bra!
Jag bakade lite mer fika och "temat" denna gång var lite traditionella bakverk, så som mazariner (dock i långpanna), dammsugare, twixkakor (kanske inte supertraditionella), fluffiga havrebollar, siraps/kolakakor och kanelbullar och bullar fyllda med vaniljkräm. En traditionell prinsesstårta var ju också självklar!
Se recept och länkar till några av recepten nedan.
Pigs in mud!
Traditionell prinsesstårta...
med två rosor.
Twixkakor, dammsugare och siraps/kolakakor
Fluffiga havrebollar
Kanelbullar och bullar fyllda med vaniljkräm
Choklad- och mockatårta
Botten
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
4 äggvitor
Fyllning
75 g mörk choklad
3 msk starkt kaffe
100 g smör
1,2 dl florsocker
Glaseringsganache
60 g mjölk
240 g grädde
20 g strösocker
20 g glykos
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
Gör så här:
Botten: Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och farinsocker till en mjuk och jämn massa. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp mjölken och häll den över chokladen; rör till en jämn smet. Låt svalna till cirka 30–35°. Rör ner äggulan i smör- och sockerblandningen. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner de torra ingredienserna i smörsockerblandningen. Tillsätt sedan chokladmjölken. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten och se till att den blir jämn och fin. Smörj och bröa en form med
Fyllning:
Smält chokladen och blanda den med kaffet. Rör samman smör och florsocker till
en jämn smet. Häll chokladen över smörblandningen och rör till en jämn massa.
Stryk ut fyllningen på en eller två av tårtbottnarna (beroende på hur många
delar du har) och lägg ihop tårtan.
Glaseringsganache:
Koka upp mjölk, grädde, socker och glykos. Hacka chokladen och lägg den i en
skål. Häll vätskan över chokladen och använd gärna en handmixer för att få ihop
den ordentligt. Mixa ner smöret. Låt ganachen stå i kylen några timmar så att
den blir mer trögflytande.
Twixkaka
Kaka:
6 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
225 g margarin
Kola:
175 g margarin
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk ljus sirap
Garnering:
200 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till kakan och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 20 minuter.
Blanda ngredienserna till kolan i en kastrull. Låt koka på svag värme i en timme eller till såsen tjocknat till en kräm. Bred såsen över den förgräddade kakan när krämen svalnat och tjocknat lite. När den stelnat i kylskåp bred den smälta mjölkchokladen över kolan.
Ett tips är att använda sig av en varm kniv så att chokladen inte spricker.
Dammsugare
Recept från Leila Lindholm
Mazarinkaka
Mördeg
400 g margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor
Fyllning
300 g skållad mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg
Glasyr
6 dl florsocker
En skvätt vatten
Gör så här:Kaka:
6 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
225 g margarin
Kola:
175 g margarin
2 dl socker
3 dl grädde
2 msk ljus sirap
Garnering:
200 g mjölkchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till kakan och platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 20 minuter.
Blanda ngredienserna till kolan i en kastrull. Låt koka på svag värme i en timme eller till såsen tjocknat till en kräm. Bred såsen över den förgräddade kakan när krämen svalnat och tjocknat lite. När den stelnat i kylskåp bred den smälta mjölkchokladen över kolan.
Ett tips är att använda sig av en varm kniv så att chokladen inte spricker.
Dammsugare
Recept från Leila Lindholm
Mazarinkaka
Mördeg
400 g margarin
8 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 st äggulor
Fyllning
300 g skållad mald mandel eller färdigt mandelmjöl
6 st bittermandlar
3 dl socker
200 gram smält margarin
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 st ägg
Glasyr
6 dl florsocker
En skvätt vatten
Blanda ihop alla ingredienser till mördegen och låt den vila kallt i kylen en stund.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.
Tryck ut mördegen i en smord långpanmna och bred sedan
fyllningen över den.
Grädda i 200 grader i 20-25 minuter.
Blanda florsocker med vatten till en glasyr. Färga ev med
färg.
Fluffiga havrebollar
1/2 kg margarin
1,5 liter havregryn
3 msk kakao
2,5 tsk vaniljsocker
3/4 dl kaffe
5 dl socker
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och kör den i en assistent med visp i 20 minuter. Rulla till bollar och rulla i kokos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar