På påskafton var det middag hos svärmor. Jag blev ombedd att göra efterrätten och tyckte att en en tårta ändå passade till påsk. Det slutade med att jag komponerade ihop en egen tårta med inspiration från flera recept. Resultatet blev en tårta med smak av choklad, nutella och citrus. Ganachen på tårtan är samma som användes i "Pigs in mud" tårtan.
Tårtbotten
100 g smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl råsocker (missade detta så det fick bli farin istället, fungerade bra)
Fyllning
3 dl grädde
400 g nutella
apelsinjuice koncentrat
Glaseringsganache
60 g mjölk
240 g grädde
20 g strösocker
20 g glykos
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
Till fyllningen, vispa grädden och vänd ner rumsvarm nutella.Vänd ner apelsinjuice koncentratet och smaka av.
Glaseringsganachen, koka upp mjölk, grädde, socker och glykos. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll vätskan över chokladen och använd gärna en handmixer för att få ihop den ordentligt. Mixa ner smöret. Låt ganachen stå i kylen några timmar så att den blir mer trögflytande.
Chokladbotten fylld med två lager av nutella- och citrusfyllning
Tårtan glaserad med ganache. Den är ojämn och matt.
Jag använde en varm spatel och strök över tårtan för att få den jämn och blank.
Jag hade planerat en fin påskdekoration men tiden räckte helt enkelt inte till, så det fick bli lite påskgodis i all enkelhet på tårtan istället :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar